Slik skal dressen sitteDet er mange tanker om hvordan en dress skal sitte. Det viktigste for deg når du skal kjøpe deg en dress, er hva du synes passer deg best. I denne guiden skal jeg peke på en del viktige punkter du kan sjekke når du skal kjøpe din neste dress. Du får noen verktøy som gjør at du kommer nærmere din perfekte dress.Trendy vs Klassisk

De fleste av oss ønsker å følge et trendbilde som varer noen år. Da skal for eksempel buksebenet sitte godt til benet, og buksemansjetten ligge på 38-40cm. Men unngå gjerne å få buksen så tettsittende at den blir utrendy om 2 år. Det er mye som tyder på at samtidstrenden om noen år er akkurat som i dag, nemlig en løsere passform enn det som er fashion i dag. Så om du ønsker å beholde dressen din i mange år, kan det være lurt å tilpasse dressen etter samtidstrenden i dag, framfor fashiontrenden.11 viktige punkter ved kjøp av dress

1) Kjøp alltid dress der de kan hjelpe deg med tilpassing. Det beste er om de vet hvilke begrensninger som er satt for å gjøre det enkelt for skredderen, og hvilke begrensninger som finnes i dressen. Slik får du en dress fra stativet, så godt tilpasset som mulig.


2) Legg merke til om selgeren lytter til deg. I dag er det blitt mer vanlig å selge de "bæra man har," som Petter Stordalen sier. Selgere har lite å velge mellom, og derfor lytter de ofte ikke til kunden. Når det gjelder jordbær er det helt greit, men når det kommer til dress, så er dine behov og preferanser det viktigste. Det er derfor 80% av oss ender opp med en dress som ikke sitter optimalt.


3) Kjøp der du kan veksle mellom størrelse i buksen og jakken. Om du må kjøper en større bukse og tilpasser i ettertid oppstår det noen utfordringer. Skrittkilen (lengden i skrittet) er det vanskelig å gjøre noe med, samt området rundt lommene, så da velger de fleste å følge skredderen sine begrensninger. Da får buksen en rar passform. Pass generelt på at skrittkilen ikke er for lang. Det er greit at dress er et formelt antrekk som ikke nødvendigvis skal være for sexy, men det er tross alt ikke 1700-tallet vi lever i.


4) Pass på at dressen ikke er for smal i åpningen til nakken din. Da danner det seg folder på skuldrene.

5) Unngå nakkefolden. Det kan gjøres noe med, men det er sjelden butikker vet hvordan dette kan fjernes.


6) Om du må sy inn jakken i sidene, så er det viktig at det blir en naturlig overgang til hoftepartiet og skulderpartiet på jakken. Viktig å velge en jakke som har mest mulig rett passform/modell til deg, før justering for å unngå dette. Pass på at jakken ikke blir for stor over brystet og magen. Dette kan faktisk ikke justeres i ettertid.


7) Canvas! Canvas er et kapittel for seg selv. Jeg skal holde det kort her. Det finnes mange forskjellige kvaliteter. Det beste er ekte canvas laget av hestehår. Du kan velge halv, som går nesten ned til første knapp. Hel canvas går hele veien ned, og minsker risikoen for at stoffet i jakken krøller seg rundt knappen. Det minste du kan kreve av en dress, er at canvasen holder en kvalitet som gjør at frontstykket i brystet ikke folder seg når du har den på deg. Dette er en av de viktigste punktene å se etter når du velger dress!


8) Innerstoff - valgfritt er kulest! Viskose er viktig. da puster dressen. Det hjelper lite om ulla i dressen puster om det er polyester i innerfóret. Da polyester er plast, stoppes den naturlige ventilasjonen i innerfóret, og dressen blir varm når det er varmt, og kald når det er kaldt. Les mer om verdens beste innerfór til dress her: Bemberg. Made in Japan.

9) Armen. I dag har en del produsenter fått ok passform på jakken til mange av oss. Et viktig punkt som ofte mangler ennå er armhulen og vidden i armen. Om armhulen er for stor, er dette ikke mulig å sy inn fra de fleste produsenter.

Vidden i armen kan ofte sys inn 2-3 cm. Det utgjør så mye på helhetsinntrykket, så den kostnaden bør du spandere på deg.

Om armhulen er altfor stor, går det dessverre ikke an å sy inn øverste del av armen så den passer deg. Ny modell må til.


10) Veldig viktig at skuldrene ikke er for brede. Det gjør at dressen ser gammeldags ut. Det er også viktig at skuldrene ikke er for smale, da blir dressen ubehagelig, samt at det ser rart ut. Som på alt ellers er det viktig å skaffe seg en dress som passformen er godt balansert, og sitter riktig for deg.


11) Sist med ikke minst, dressen må være av 100% ull. Gjerne Super 120-140. Ved Super 100 kvalitet lages det 1000 meter ulltråd før stoffet veves. Super 200 ull får 2000 meter ulltråd. Altså blir tråden tynnere og stoffet blir av en mer delikat karakter jo høyere Super kvalitet. Om du tenker å bruke dressen ofte anbefaler jeg ikke høyere ullkvalitet enn S130. Ull er selvrensende, men tråene blir så delikate at de lett går i stykker om de ikke får nok tid til å rense seg.Detaljer å huske når du skal kjøpe dress.

-Ryggen. Det er alltid fint om det er ekstra stoff i ryggpartiet. Da kan du sy ut noen cm om du skulle trene litt. Hver jakkestørrelse øker kun 1 cm i ryggen, så dette er viktig om du trenger.


-Armlengden på jakken. Her er det 3 alternativer. Trendy - Samtidtrend – Klassisk.

-Trendy armlengde er alt fra 2-3 cm over håndleddet, til litt for mange cm over håndleddet.

-Armlengde som følger samtidstrenden skal ligge akkurat over håndleddet. Rett nedenfor benkulen.

-Klassisk armlengde er 3-4 nedenfor håndleddet. Det er ofte en klassisk stil dette passer til. Gjerne med legg i buksen, vide bukser og generelt en romsligere passform.


Skjorten skal ligge 1-2cm nedenfor jakkearmen.


Husk, de fleste av oss ikke er Supermann, så armlengde måles aldri med armene rett ut, men alltid strakt ned.


-Bukselengden. Her er det 3 alternativ. Trendy - Samtidtrend – klassisk

-Trendy benlengde går 2-3 cm over skoene, til ganske langt opp på benet.

-Samtidstrenden har beveget seg oppover, naturlig nok, ettersom det har blitt mer trendy med kortere bukser. Her er det rom for litt mer personlig smak og behag, men fra akkurat på skoene til 1-2cm lengre ben er bra nå.

-Klassisk benlengde er egentlig langt opp på bena, men nå har moten gått runden, og det har blitt trendy. Klassisk benlengde er om lengden er god og lang, så det blir godt med stoff på skoene. Det er ganske naturlig at benlengden har beveget seg oppover de siste årene, da mansjetten på buksen har blitt smalere og smalere. Da er det ikke mye plass til stoff rundt skoene, så det danner seg fort store folder om benlengden blir for lang.


-Jakkelengden. Her er det også de samme 3 alternativene. Trendy - Samtidtrend – klassisk


-Trendy jakkelengde går fra det partiet på rumpa som stikker lengst ut, og litt oppover. Viktig å finne en balanse så jakken ikke blir for kort. Det blir fort feminint. Du ser fort hva du liker når du får vist det i speilet av en erfaren dresstilbyder.


-Samtidstrenden har også her beveget seg oppover de siste årene. Ettersom dressen skal sitte mer og mer tettsittende er det naturlig at også jakken blir kortere. Alt ettersom lengden din, og hva dine preferanser er, passer jakken godt om den går ned til det partiet på rumpe som stikker lengst ut, og noen centimeter lenger ned. Dette ser du når du får vist det i speilet av noen som kan faget sitt.


-Klassisk jakkelengde holder på å bevege seg fra samtidstrend-lengde til klassisk jakkelengde. Med strake armer skal jakken gå akkurat til knokene på armen din. Dette kommer også an på armlengden din selvfølgelig. Om du skal bruke jakken sammen med buksen som en hel dress er dette fint, men om du ønsker å bruke den til for eksempel jeans eller chinos, blir jakken fort litt lang om den går til knokene.Justeringer

-Det skal være mulig å legge ned armlengden 3-4cm. Om du legger arm opp eller ned, må du være obs på om du får sømmen til knapphullene når skredder har gjort jobben. Det er ikke sikkert du har tenkt på det, men knappene blir fort litt nakne om de ikke kommer med sømmene sine.


-Hos andre enn oss, kan ikke frontstykket på jakken justeres, så det er viktig å finne en passform som passer perfekt fra stativet. Det er derfor viktig å se at jakken ikke blir for stor over brystpartiet, og over øverste knapp i 2-knapps dress. Om det blir for mye stoff til overs over brystet, og du får mer enn 2 fingre mellom øverste knapp og magen, bør du velge en annen modell.


Er det noe ønsker svar på, ring oss, eller send oss en epost med dine spørsmål, så får du ta del i vår kunnskap.

Lykke til i jakten på den perfekte dress for akkurat deg!